Saturday, May 29, 2010

Resepi Masakan Terengganu

ASAM PEDAS TERENGGANU

Bahan-bahan


  1. Kunyit 3 hirisan
  2. Bawang putih 2 ulas
  3. Halia 3 hirisan
  4. Lengkuas 2 hirisan
  5. Lada jarum 4/5 biji
  6. Cili boh 1 sudu besar
  7. Bawang besar kisar 2-3 sudu besar
  8. Belacan 1/6 sudu kecil
  9. 1 keping asam gelugur
  10. Ikan
  11. 3 tangkai daun kesum
  12. Garam
  13. Ajinamoto

#Langkah 1 hingga 5 perlu dikisar atau ditumbuk sehingga hancur

Cara-cara membuat:

  1. Panaskan 7 cawan air
  2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar
  3. Masukkan cili boh dan bawang kisar
  4. Masukkan belacan dan asam gelugur
  5. Bila air mendidih, masukkan ikan,perasa(garam dan ajinamoto)
  6. masukkan daun kesum

SELAMAT MENCUBA....

No comments:

Post a Comment